Σχολιασμός θεμάτων Πληροφορικής Πανελλήνιες 2021

Στο μάθημα της Πληροφορικής εξετάστηκαν σήμερα, 18 Ιουνίου 2021, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα θέματα χαρακτηρίζονται μέτριας δυσκολίας. Τα ερωτήματα ήταν σαφή και η δομή τους κλασική. Ενώ σχετίζονταν με παρόμοια θέματα προηγουμένων ετών, δεν είχαν παγίδες και σκοτεινά σημεία. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούν να αγγίξουν και το «Άριστα». Υπάρχουν σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως το Α5, το Γ4 και το Δ4.

 

ΘΕΜΑ Α Θέμα θεωρίας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Είχε αναμενόμενους μετασχηματισμούς χωρίς παγίδες. Στο Α5 χρειαζόταν προσοχή από τους υποψηφίους τη συμπλήρωση κάποιων κενών. 

ΘΕΜΑ Β Β1. Θέμα ανάπτυξης υποπρογράμματος. Απαιτούσε από τους υποψηφίους να έχουν κατανοήσει κάποιες βασικές μεθοδολογίες. Β2. Θεωρητικό θέμα από τη μεθοδολογία της ουράς. Χωρίς δυσκολία. 

ΘΕΜΑ Γ Θέμα με αρκετές ομοιότητες με αντίστοιχα θέματα που έχουν πέσει και παλαιότερα στις εξετάσεις. Μια δομή επανάληψης, στην οποία έπρεπε να κάνουν τις διεργασίες μέσα της. Υπολογισμός μεγίστου και πλήθους μεγίστου(απαιτούσε γνώση της μεθοδολογίας). Επίσης η επανάληψη τερματιζόταν με σύνθετη συνθήκη, κάτι που ίσως μπέρδεψε κάποιους υποψηφίους.

 ΘΕΜΑ Δ Θέμα με κλασικούς υπολογισμούς σε πίνακες. Το Δ3 και το Δ4 ίσως δυσκόλεψε κάποιους υποψηφίους. Χωρίς παγίδες.

   Συνολικά, τα θέματα ήταν σαφώς διατυπωμένα. Φάνηκε η έγνοια της επιτροπής να μην τρομάξει τους υποψηφίους, ειδικά σε μια ιδιαίτερη χρονιά. Τα θέματα πατούσαν σε παρόμοια προηγουμένων ετών και δεν είχαν παγίδες και σκοτεινά σημεία. Τέλος, παρατηρείται έλλειμμα πρωτοτυπίας. 

Σταμάτη Μαρίνα

καθηγήτρια πληροφορικής

BA,MA,candidate PhD

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email